piątek, 12 sierpnia 2011

Krokiety z ziemniaków i kapusty


Wegetariańskie krokiety . Doskonałe z sosem grzybowym . Tania potrawa. Można wykorzystać pozostałości z poprzedniego obiadu .


Czas : 50 minut

Składniki :4 ziemniaki
                  porcja białej kapusty ( jak od włoszczyzny )
                  1 cebula
                  oliwa
                  1 jajko
                  bułka tarta
                  sól
                  pieprz mielony

Ugotować ziemniaki i kapustę . Zrobić puree z ziemniaków. Kapustę dobrze odcisnąć i zmielić lub bardzo drobno pokroić . Cebulę usiekać i podsmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy. Wymieszać ziemniaki, kapustę i cebulę z jajkiem  . Doprawić solą i pieprzem . Dodać 3 łyżki bułki tartej by masa była zwięzła ( jeśli trzeba to więcej) .Formować 6 krokietów i panierować je w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto . podawać z sosem grzybowym  i surówką .

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Pyszne i sycące :) Dzięki za przepis!