wtorek, 23 sierpnia 2011

Panga z parowaru z sosem cytrynowym


Ryba  i ziemniaki gotowane na parze –wzbogacone sosem cytrynowym do ryb .

Czas : 40 minut

Składniki :

1 duży filet z Pangi
6 małych ziemniaczków
1 łyżeczka Vegeta
½ łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej ( lub sok z cytryny  )
½ płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki pokrojonego koperku
3 kawałki liścia pora ( te wierzchnie , długości płata ryby )
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
1 serek kremowy - topiony ( trójkącik )
¾ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
szczypta kurkumy
sok z cytryny
szczypta cukru
1/6 kostki bulionowej rybnej Knorra ( lub warzywnej )


Filet ryby natrzeć trawą cytrynową , Vegetą i pieprzem. Obrać  i umyć ziemniaki .
Do parowaru wlać wodę .
Ułożyć w dolnym pojemniku ziemniaki  i posypać je 1 łyżka koperku .Nastawić na 5 minut by woda doszła do punktu wrzenia .Włączyć na 25 minut . Po 10 minutach dostawić drugą  część wyłożoną liśćmi pora z ułożoną na nich ryba .
W tym czasie kiedy ryba i ziemniaki  gotują się rozpuścić w rondelku masło. Wsypać mąkę . Wymieszać . Wkruszyć bulion . Wlać śmietankę .Wrzucić pokruszony serek topiony .Gotować na małym gazie aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem .
Ułożyć na półmisku  rybę ,ziemniaki  - posypane resztą pokrojonego koperku , osobno podać sos .

Proponuję podać do tego surówkę ze świeżych warzyw ( lub jak ktoś bardzo chce to jarzyny gotowane na parze ).

Brak komentarzy: