piątek, 19 sierpnia 2011

Papryczki chili w oleju z zieloną salsą


Kuchnia portugalska bazuje na pikantnych dodatkach .Jednym z nich jest molho de piri-piri .Zrobiłam swoją wersję używając papryczki chili , piri-piri i zieloną salsę .
Czas : 15 minut
Składniki :
4 papryczki chili
4 suszone papryczki piri-piri lub ostre chili małe
1 pełna łyżeczka zielonej salsy
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
pieprz kolorowy grubo mielony ( lub w ziarnach )

Świeże papryczki  przekroić na pół i oczyścić z pestek . Układać w słoiczku ( ta porcja jest na mały słoiczek ) dodając pomiędzy suszone papryczki piri-piri . Zmieszać olej z salsą i szczyptą pieprzu lub wrzucić do słoiczka kilka ziaren pieprzu.

Odstawić w lodówce na tydzień . Potem używać zarówno zalewę  jak i papryczki do różnych potraw . Zalewą np. kropię grzanki z bułki .Kawałeczki świeżej papryki bardzo drobno pokrojone daję do smażenia drobiu , ryb , warzyw . A suszone papryczki z oleju wrzucam jako aromatyzer do wielu potraw .
Można zawekować - ale nie używam tego aż tak dużo by robić zapasy- zawsze mogę zrobić nową porcję jak ta będzie się kończyć .

1 komentarz:

mopswkuchni pisze...

Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285