Często robię chleb tostowy smażony po uprzednim namoczeniu go w jajku zmieszanym z mlekiem .Dzieci jedzą go na słodko .Tym razem wykorzystałam go do zapieczenia paróweczek.
Czas : 15 minut
Składniki :
4 kromki chleba tostowego
4 cienkie paróweczki w naturalnej osłonce
1 jajko
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżeczki utartego żółtego sera- ostrego
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
Kromki chleba tostowego rozwałkować wałkiem do ciasta . Jajko roztrzepać ze śmietanką , solą i mielonym pieprzem . Chleb moczyć z obu stron w jaku ze śmietanką , na każdą kromkę kłaść łyżeczkę sera i parówkę .Zwinąć w rulonik ( delikatnie bo nasiąknięty chleb może się rozpadać ).Spiąć wykałaczką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) i na gorący kłaść ruloniki .Smażyć na rumiano z obu stron .Wyjąć .Usunąć wykałaczki .
Podawać jako ciepłą przekąskę z surówką .
2 komentarze:
mysle za ta przekaska smakowalaby moim chlopakom:)
u mnie dzisiaj też paróweczki ale w cieście francuskim :) z chlebkiem muszą być równie smaczne :)
Prześlij komentarz