czwartek, 18 sierpnia 2011

Parówki w ,, szlafroczkach „ :


Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 7
Składniki
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
7 średniej grubości parówek
7 łyżek utartego żółtego sera
3 ½ łyżeczki musztardy
1 żółtko

Jeśli mamy w zamrażalniku ciasto francuskie i parówki to w zasadzie można robić je w każdej chwili
Ciasto rozmrozić wcześniej . Przekroić na 8 części . Parówki ( obrane z osłonek ) przekroić ( do 1/3 wysokości ) wzdłuż i w poprzek .7 części ciasta posmarować ½ łyżeczki musztardy każdy i posypać 1 łyżką utartego żółtego sera . Położyć na nim parówkę . Zawinąć tak by parówka wystawała z jednej strony .Z ósmego kawałka ciasta powycinać ozdoby ( kokardki , paseczki itp. ) i przykleić je na zawiniątka. Posmarować rozmąconym żółtkiem . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut , aż ciasto się zarumieni .

Brak komentarzy: