Lubimy pulpety i często robimy z
różnymi sosami .
Składniki :
Pulpety :
20 dag mięsa mielonego wieprzowego
od szynki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
2 łyżki pokrojonego koperku
pieprz mielony
maggi
1 łyżka mąki
Sos :
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/3 szklanki wywaru z gotowania
pulpetów
1/3 szklanki naturalnego soku z
pomidorów - użyłam zmiksowany miąższ z 4 pomidorów które faszerowałam kuskusem
jako dodatek do tych pulpetów ( lub woda + koncentrat pomidorowy )
2 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
maggi w płynie
szczypta cukru
Mięso dobrze zmieszać z jajkiem , bułką tartą , natką pietruszki .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i
maggi .Uformować 2 większe lub 4
mniejsze pulpety i obtoczyć w mące .Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut .
Kiedy pulpety się już ugotują
zostawiamy je w wywarze a w garnuszku
roztopić masło . Wsypać mąkę .Zamieszać . Wlać sok pomidorowy i wywar z gotowania pulpetów, śmietankę .Dodać koncentrat . Doprawić sos do smaku.
Podawać pulpety oblewając je
sosem .
Wywar z gotowania pulpetów
użyłam na ugotowanie kapuśniaku z włoskiej kapusty .
3 komentarze:
Mniam, ale to smacznie wygląda :) Na niedzielny obiadek jak znalazł!:)
No wygląda bardzo apetycznie :) Świetnie podane :)
Pozdrawiam!
Też lubię pulpeciki a w sosie pomidorowym są chyba najsmaczniejsze.
Prześlij komentarz