Śledzie w oleju o korzennym smaku uzyskanym z utartego piernika .
Czas : 10 minut + 12 godzin w zalewie
Składniki :
4 płaty śledzia z oleju
1 duża cebula
¾ szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki musztardy ( sarepskiej lub jeszcze lepiej francuskiej gruboziarnistej )
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki utartego suchego piernika korzennego ( bez polewy i nie przekładanego )
1 łyżeczka soku z cytryny
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
Śledzie pokroić w kawałki ( wielkości takiej jak się lubi ). Cebulę pokroić w piórka . W pojemniczku ułożyć śledzie .Posypać cebulą .Dodać liście laurowe i ziele angielskie . Wymieszać olej z musztardą , pieprzem, sokiem z cytryny , piernikiem .Zalać śledzie. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na 12 godzin .
W kwestii piernika wyjaśniam ,że ja piekę sobie raz do roku piernik korzenny na miodzie i zostawiam go by wysechł. Potem używam go do doprawiania i zagęszczania sosów , lub przy takich okazjach . Można też kupić pierniczki korzenne bez polewy i nie przełożone marmoladą , wysuszyć je i takich używać . Naprawdę warto bo sos z pieczonego mięsa , gulasz , żeberka pieczone doprawione utartym piernikiem nabiera fantastycznego smaku .Dodatkowo piernik zagęszcza sos i nie trzeba robić zasmażki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz