wtorek, 30 sierpnia 2011

Spiralki z ciasta francuskiego o smaczku prawie pizzy


Pachniało mi kiedyś pizzą , a nie miałam ochoty bawić się w gniecenie ciasta .Francuskie ciasto mam zawsze jako ,, dyżurne „ w zamrażalniku – to zrobiłam cos co pachnie jak pizza , smakuje też podobnie i co najważniejsze jest szybkie.

Czas : 30-40 minut

Składniki :
1 gotowe ciasto francuskie
Ketchup
Oregano
Garść utartego ostrego sera żółtego
Trochę usmażonych na rumiano pokrojonych pieczarek ( odsączonych z tłuszczu )

Ciasto rozmrozić , rozłożyć , posmarować ketchupem , posypać oregano. Ułożyć na cieście usmażone pieczarki , posypać serem . Ciasto z dodatkami zrolować i pociąć w grube plastry. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia ciasta blaszce i posmarować rozmąconym żółtkiem ( najlepiej pędzelkiem ). Rozgrzać piekarnik ( jakieś 200 stopni ) i piec ok. 25-30 minut  aż zrobią się złote .
Wychodzi ok. 8 spiralek.

Uwaga : ostrożnie ze smarowaniem ketchupem , trzeba rozsmarowywać cienko bo jak jest go za dużo to ciasto za mocno nim nasiąka i nie wyrośnie dobrze .

1 komentarz:

degustatorka pisze...

Świetny pomysł, lubię takie szybkie dania