poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Yorkshire pudding


Jeden z bardziej znanych puddingów angielskich . Wbrew mitom na temat tego , że puddingi to nie jest to co jest smaczne – przepyszny . Bardzo prosty .



Czas : 30 minut

Składniki :1 kubek mąki
                   5 jajek
                   ½ kubka mleka
                   ½ kubka wody
                   Oliwa
½ łyżeczki proszku do pieczenia .

Foremki do mufinków  ( duże ) wstawić do piekarnika i rozgrzać . Do każdego wgłębienia wlać po łyżeczce oliwy i ponownie wstawić do piekarnika. Z mąki , jajek , mleka i wody zrobić ciasto jak na naleśniki . Wyjąć foremki w na gorącą oliwę wlać ciasto ( do pełnego wgłębienia ). Natychmiast wstawić do piekarnika i piec 15 minut , aż ciasto spuchnie i będzie brązowo – złote . Wyjąć . Ostudzić . Podawać do pieczystego .( łamać i wybierać nimi sos ).

Brak komentarzy: