środa, 17 sierpnia 2011

Sznycle drobiowe na sposób n-ty


Ponieważ wszyscy u mnie lubią bardzo sznycelki z piersi kurczaka robimy je na dziesiątki sposobów . W zasadzie za każdym razem są trochę inne . A to inaczej doprawię , a to dodatki są inne . Dziś wersja duszona w sosiku- jeszcze takich nie było .




Czas : 30 minut
Składniki "
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
1 szklanka + 2 łyżki wody
1 szklanka bułki tartej
1/3 szklanki mąki
olej z pestek winogron do smażenia
2 łyżki masła
4 łyżeczki gotowego sosu ,, Soser dla smaku i konsystencji " Winiary
sól ( użyłam różowa himalajska)
pieprz kolorowy grubo mielony
przyprawa Piri-Piri - dosłownie szczypta
maggi w płynie


Piersi z kurczaka podzielić na 4 części każdą - odłączam polędwiczki  (  tak się nazywa to coś pod spodem piersi kurczaka  ) i kroję na 3  . Lekko rozklepać na małe sznycelki . Posypać solą , pieprzem i szczyptą Piri-Piri .


Jajka dobrze roztrzepać z 2 łyżkami wody . Mąkę zmieszać z bułkę tartą . Panierować sznycelki w mieszance bułki z mąką - jajkach- bułce ( można zrobić tak podwójnie - ja lubię ,, grubaśną ,, panierkę ale wiem , ze nie wszyscy za tym przepadają ) .


Na patelni rozgrzać olej ( ilość zależy od rodzaju patelni na której smażymy - ja używam Patelni Dry Cooker to mogę dać mało ) i smażyć na rumiano z obu stron .


Przełożyć do garnka z grubym dnem ( ja zostawiam na patelni ) - dołożyć masło .Zagotować wodę z 4 łyżeczkami Sosera i zalać sznycle .Skropić maggi .


Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut .


2 komentarze:

grazyna pisze...

Oj, u mnie też kotleciki z piersi kurczaka wszyscy lubią i robię je na wiele sposobów. Muszę tę Twoja wersje wyprobowac !
Pozdrawiam imienniczke !

Anonimowy pisze...

wygladają apetycznie jutro wypróbuję:))