Czasem tak jest ,że czas nas
goni i trzeba skorzystać z gotowych produktów lub pół produktów. To mnie
spotkało dziś .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 zupa pieczarkowa lub grzybowa
,, z papierka „ ( ja użyłam borowikowej Knorra )
½ szklanki słodkiej śmietanki
½ litra rosołu ( jak nie ma to
wody )
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
6 gotowych naleśników ( ja
miałam zamrożony gotowy makaron z naleśników )
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
Pieczarki pokroić w plasterki i
usmażyć na rumiano na maśle .Przełożyć do garnka i zalać rosołem , wywarem
warzywnym lub wodą i gotować 10 minut. Rozrobić w odrobinie wody gotową zupę grzybową ,, z papierka „ i wlać
do garnka . Gotować 5 minut. Wlać śmietankę . Doprawić zupę do smaku .Naleśniki
( jeśli były zamrożone to przelać gorąca przegotowaną woda by rozmarzł i
odcedzić ) zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki. Na talerzach ułożyć makaron
naleśnikowy , zalać gorącą zupą posypać natką .
Drobna rada .Ja przy okazji
gotowania rosołu odlewam sobie za każdym razem jakieś ½ litra , studzę i mrożę
, a potem mam gotowy jak musze zrobić szybką zupę lub sos .
Tak samo postępuje z
naleśnikami .Co jakiś czas smażę sobie kilkanaście naleśników , kroję je na
makaron , dzielę na porcje i zamrażam .Mam gotowy do zup owocowych , grzybowej,
lub innych .Można z niego też robić deser ze słodkim sosem i owocami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz