czwartek, 25 sierpnia 2011

Tuńczyk w puszce przerobiony na klops



Zainspirował mnie przepis na Polpettone di tonno  Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie doprawiła go po swojemu. Dostosowałam też prpoporcje do 2 osób.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
1 jajko
3 czubate łyżki bułki tartej
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
5 dag utartego drobno ostrego sera ( dałam Chedar )
3 czubate łyżki prażonej cebulki
szczypta przyprawy ,, Kolorowe zioła do sałatek " ( Kamis )


Otworzyć puszkę tuńczyka i zlać olej. Rozdrobnić rybę dokładnie ( widelcem ) .Pokroić natkę pietruszki. Utrzeć ser Chedar . Wymieszać tuńczyka , ser , jajko , natkę , bułkę tartą . Doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami .

Uformować z masy wałek. Ułożyć na folii aluminiowej ( dałam 2 warstwy .

Zawinąć tworząc szczelny pakunek .

Położyć w garnku do dotowania na parze ( lub włożyć do wrzącej wody ) i gotować na średnim gazie 30 minut.

Wyjąć . Zostawić by ostygło. Położyć w lodówce na kilka godzin . Wyjąć . Odwinąć z folii . Pokroić w plastry .

Podawać np z sosem tatarskim , majonezem w towarzystwie marynowanych pikli .
Można też podać jako danie obiadowe np z sosem beszamelowym , kaparowym , korniszonowym.
Połowę zostawiłam i podałam na ciepło na obiad z ziemniakami , surówką i   ,,Sosem paprykowo-śmietanowym do ryb ,,

3 komentarze:

anthony pisze...

Jaka mila niespodzianka :-) Odkrylam przypadkiem przegladajac miksera. Jak smakowalo? Prosze dac znac. Pozdrawiam.

Unknown pisze...

Klops fantastyczny . Zrobiłam z połowy porcji ( bo na 2 osoby ) .Trochę zmodyfikowałam dodając prażoną cebulkę i doprawiając ziołami ogrodowymi . Połowę zjadłyśmy na zimno z majonezem i piklami . A resztę mam dziś na obiad na ciepło z sosem paprykowo-śmietanowym z ziemniaczkami .

Anonimowy pisze...

...przepis "bomba"....juz mam wszystko przygotowane i zabieram sie do pracy....dziekuje bardzo.....Teresa