Ryba żyjąca w wodach arktycznych .Szara skóra kryje piękne białe mięso - z wyglądu i trochę smakiem przypomina dużego dorsza . Nie potrzebuje wielkiego doprawiania - starczy cytryna , sól i pieprz . Usmażona na maśle jest pyszna.
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
1 duży płat filetu z Antara
2 pełne łyżki masła
olej z pestek winogron
mąka
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
sok z 1/2 cytryny
Umyć i osuszyć rybę .
Pokroić na porcje .
Uszykować marynatę z 1/2 szklanki oleju , soku z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zielonego pieprzu kolorowego .Polać rybę w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na godzinę .
Osuszyć kawałki ryby papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Posolić grubą solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .
Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju . Dołożyć masło i na gorący tłuszcz kłaść kawałki ryby skórą do dołu .
Smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać na gorąco z warzywami , ziemniakami z wody i cytryną ( ja tym razem podałam do niego bataty i ziemniaki gotowane na parze )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz