piątek, 16 września 2011

Antar smażony na maśle


Ryba żyjąca w wodach arktycznych .Szara skóra kryje piękne białe mięso - z wyglądu i trochę smakiem przypomina dużego dorsza . Nie potrzebuje wielkiego doprawiania - starczy cytryna , sól i pieprz . Usmażona na maśle jest pyszna.
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
1 duży płat filetu z Antara
2 pełne łyżki masła
olej z pestek winogron
mąka
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
sok z 1/2 cytryny

Umyć i osuszyć rybę .

Pokroić na porcje .

Uszykować marynatę  z 1/2 szklanki oleju , soku z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zielonego pieprzu kolorowego .Polać rybę w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na godzinę .

Osuszyć kawałki ryby papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Posolić grubą solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .

Oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju . Dołożyć masło i na gorący tłuszcz kłaść kawałki ryby skórą do dołu .

Smażyć na rumiano z obu stron .

Podawać na gorąco z warzywami , ziemniakami z wody i cytryną ( ja tym razem podałam do niego bataty i ziemniaki gotowane na parze )

Brak komentarzy: