Słodkie ziemniaki - Bataty mało są u nas jeszcze popularne . Ja je polubiłam . Traktuję je jak ziemniaki lub dynię ( tzn robię z nich zupy , puree , kluski , piekę , smażę , gotuję ) . Mają wszechstronne zastosowanie tak jak klasyczne ziemniaki choć tak naprawdę należy do powojowatych .Bardzo popularne na świecie .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 duży batat
sól
2 pełne łyżki masła ziołowego
Batat obrać , przekroić na ćwiartki .
Umieścić w garnku do gotowania na parze ( sicie , nakładce lub parowarze ) .
W dolny pojemnik nalać wody . Gotować ok. 25 minut od chwili kiedy woda w dolnym pojemniku zacznie wrzeć .
Podajemy na świeżo ( wyjmować ostrożnie bo są bardziej rozpadające niż ziemniaki. Na gorące kłaść masło ( proponuję mrożone wyjąć chwilę wcześniej by łatwiej się topiło ).
Bataty tak gotowane wyśmienicie komponują się z naszym bukietem warzyw , delikatnym drobiem gotowanym , rybą , jajkiem sadzonym , gotowanymi pulpetami w sosie .
Do zrobienia tej porcji masła ziołowego trzeba użyć : 2 łyżeczki pokrojonych świeżych ziół ( można użyć różnych - do masła szykowanego do ryb daję podstawowe - nie za agresywne smakowo - natka pietruszki , koper , kilka listków bazylii ) , pieprz cytrynowy szczypta , szczypta otartej skórki cytrynowej i szczypta soli .Ja przygotowuję masło na zapas ucierając całą kostkę z dodatkami , a potem zamrażam w porcjach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz