Jedna z prostszych odmian
gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki
- Mama dodaje dużo koperku. Podajemy same dużą ilością sosu bo sporo w nich
ryżu, posypując dodatkowo po wierzchu usiekanym koprem , pieprzem i dla
dekoracji drobno pokrojonym pomidorem.
Czas : 3-4 godziny
Składniki :
1 główka kapusty
1 główka kapusty
3 woreczki ugotowanego na
pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto cebule
( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego koperku
4 jajka
sól
pieprz mielony
vegeta
maggi w płynie
1 przecier pomidorowy 30 %
słodka śmietanka
mąka do zagęszczenia sosu
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą
, koperkiem , jajkami i przyprawami .
Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia.
Zdejmować kolejno
sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30
gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść
zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie
wykorzystane liście kapusty.
Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać
wodą lub bulionem.
Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka
. Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką.
Zagotować . Wlać śmietankę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz