piątek, 16 września 2011

Gołąbki wg Babci Basi



Jedna z prostszych odmian gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama dodaje dużo koperku. Podajemy same dużą ilością sosu bo sporo w nich ryżu, posypując dodatkowo po wierzchu usiekanym koprem , pieprzem i dla dekoracji drobno pokrojonym pomidorem.


Czas : 3-4 godziny
Składniki :
1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego koperku
4 jajka
sól
pieprz mielony
vegeta
maggi w płynie
1 przecier pomidorowy 30 %
słodka śmietanka
mąka do zagęszczenia sosu

Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami  i przyprawami .



Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. 



Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści  ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.


Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty.



Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą  lub bulionem.



Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .

Brak komentarzy: