wtorek, 13 września 2011

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym


Używam białej parzonej ( w domu ) lub białej śląskiej ( tak to się u mnie nazywa ) - która sprzedawana jest już parzona .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 kawałki kiełbasy białej parzonej ( powinna być ścisła , taka do jedzenia na zimno )
2 łyżki masła
1/2 słoiczka dobrego chrzanu tartego ( ok.10 dag )
2 łyżeczki mąki
100 mll słodkiej śmietanki
woda
sól
cukier

Kiełbasę ponacinać w ,,krateczkę ,, .W rondelku rozgrzać masło i lekko obsmażyć kiełbaski tak by nacięcia się otworzyły .

Wyjąć na chwilę . Na masło wsypać mąkę i zamieszać .

Rozprowadzić śmietanką dodając tyle wody by sos miał odpowiednią gęstość .

Zagotować. Doprawić do smaku solą  cukrem i chrzanem  .

Włożyć kiełbaski .
Podawać z kolorowym puree ziemniaczano-marchewkowym lub kolorową surówką by przełamać biały kolor białej kiełbasy w białym sosie .

2 komentarze:

vena7 pisze...

znakomita-wspaniale pocięta...

Anonimowy pisze...

dziękuję za łatwy,szybki przepis na dobry obiad.Sos zrobilam wg przepisu i jest dobry w smaku.Kielbaski pocięłam jak na obrazku,ale tak ładnie kratka nie wyszła.Ogolnie efekt jest dobry:)pozdrawiam