Używam białej parzonej ( w domu ) lub białej śląskiej ( tak to się u mnie nazywa ) - która sprzedawana jest już parzona .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 kawałki kiełbasy białej parzonej ( powinna być ścisła , taka do jedzenia na zimno )
2 łyżki masła
1/2 słoiczka dobrego chrzanu tartego ( ok.10 dag )
2 łyżeczki mąki
100 mll słodkiej śmietanki
woda
sól
cukier
Kiełbasę ponacinać w ,,krateczkę ,, .W rondelku rozgrzać masło i lekko obsmażyć kiełbaski tak by nacięcia się otworzyły .
Wyjąć na chwilę . Na masło wsypać mąkę i zamieszać .
Rozprowadzić śmietanką dodając tyle wody by sos miał odpowiednią gęstość .
Zagotować. Doprawić do smaku solą cukrem i chrzanem .
Włożyć kiełbaski .
Podawać z kolorowym puree ziemniaczano-marchewkowym lub kolorową surówką by przełamać biały kolor białej kiełbasy w białym sosie .
2 komentarze:
znakomita-wspaniale pocięta...
dziękuję za łatwy,szybki przepis na dobry obiad.Sos zrobilam wg przepisu i jest dobry w smaku.Kielbaski pocięłam jak na obrazku,ale tak ładnie kratka nie wyszła.Ogolnie efekt jest dobry:)pozdrawiam
Prześlij komentarz