Szybkie zapiekanki z gotowego francuskiego ciasta – doskonałe na wykorzystanie kurczaka na którym gotowało się zupę.
Czas : 40 minut
Składniki :
1 gotowe mrożone ciasto francuskie
1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , chrząstek i kości )
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
1 jajko
1 łyżki utartego na tarce sera Chedar
Na oleju podsmażyć na rumiano drobno usiekaną cebulę .Dołożyć pokrojone drobno gotowane mięso z kurczaka .Chwilę smażyć . Dodać białko z jajka i smażyć aż się zetnie .Osolić i popieprzyć. Ostudzić .
Ciasto przekroić na 8 części .Na 4 części nałożyć farsz .Przykryć 4 pozostałymi kawałkami ciasta ozdobnie ponacinanymi radełkiem do ciasta ( lub paseczkami ciasta ułożonymi w kratkę ).Skleić brzegi. Posmarować żółtkiem .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia i piec 15-20 minut aż będą złote .
Podziękowania dla luny19 za pomoc w zdobyciu radełka .Wygląda ono tak .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz