poniedziałek, 5 września 2011

Ciasto francuskie z gotowanym kurczakiem


Szybkie zapiekanki z gotowego francuskiego ciasta – doskonałe na wykorzystanie kurczaka na którym gotowało się zupę.

Czas : 40 minut

Składniki :

1 gotowe mrożone ciasto francuskie
1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , chrząstek i kości )
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
1 jajko
1 łyżki utartego na tarce sera Chedar

Na oleju podsmażyć na rumiano  drobno usiekaną cebulę .Dołożyć pokrojone drobno gotowane mięso z kurczaka .Chwilę smażyć . Dodać białko z jajka i smażyć aż się zetnie .Osolić i popieprzyć. Ostudzić .
Ciasto przekroić na 8 części .Na 4 części nałożyć farsz .Przykryć 4 pozostałymi kawałkami ciasta ozdobnie ponacinanymi radełkiem do ciasta ( lub paseczkami ciasta ułożonymi w kratkę ).Skleić brzegi. Posmarować żółtkiem .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia i piec 15-20 minut aż będą złote .

Podziękowania dla luny19 za pomoc w zdobyciu radełka .Wygląda ono tak .


Jeszcze tylko muszę się wprawić w używaniu radełka bo ozdoby luny19 wychodzą zdecydowanie ładniejsze .Ale jak poćwiczę to za 100-ym razem pewnie wyjdą jak trzeba

Brak komentarzy: