Następna propozycja na mięsko w
smakowitym sosie z Garnka rzymskiego .
Czas : 2 godziny + 12 godzin w
marynacie
Składniki :
4 cebule
Garść suszonych śliwek
kalifornijskich ( lub innych bez pestek )
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej
papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy ,, Grill
klasyczne „ Kamis
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka sosu
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
100 mll wody
Zrobić pastę z oleju, papryki,
curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso
ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce .
Garnek moczyć w wodzie przez 15
minut .
Na patelni rozgrzać smalec i
obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na
patelnię wlać wodę i zagotować .
Cebule pokroić w piórka .
W Garnku ułożyć mięso , obsypać
cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę
z patelni.
Zamknąć szczelnie Garnek
.Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej
temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny .
Wystawić garnek z piekarnika .
Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można
dodać śmietany wg upodobania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz