Pstrąg z koprem na maśle to dla mnie klasyka . Robię często w kilku wersjach - wszystkie są smaczne . Ta jest ciekawa ze względu na to , że w sezonie można nasycić tłuszcz aromatem kopru , który ma zupełnie inny smak niż ten anemiczny szklarniowy .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kawałki filetów z pstrąga
2 duże gałązki zielonego kopru
1/2 cytryny
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
Rybę podzielić na porcje .Ułożyć w pojemniku , zalać olejem ( 4-6 łyżek ) zmieszanym z sokiem wyciśniętym z cytryny . Posypać sporą porcją grubo mielonego pieprzu .Ułożyć pomiędzy gałązki kopru.
Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę .Wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Na patelni rozgrzać olej z masłem ( sporo tak by ryba była zanurzona w nim ) .Wrzucić wyjęty z marynaty koper i poczekać by się zrobił chrupiący .
Filety oprószyć mąką . Kłaść na rozgrzany tłuszcz ( koper pozostaje na patelni przez cały czas smażenia ) i smażyć na rumiano z obu stron .
Posolić po usmażeniu .
Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę .Wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Na patelni rozgrzać olej z masłem ( sporo tak by ryba była zanurzona w nim ) .Wrzucić wyjęty z marynaty koper i poczekać by się zrobił chrupiący .
Filety oprószyć mąką . Kłaść na rozgrzany tłuszcz ( koper pozostaje na patelni przez cały czas smażenia ) i smażyć na rumiano z obu stron .
Posolić po usmażeniu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz