sobota, 17 września 2011

Jajka w zielonym sosie


Piękny zielony sos- akurat na lato .


Czas : 30 minut
Składniki :
4 jajka
1/5 kostki masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
20 dag mielonego szpinaku mrożonego
1/2 pęczka koperku
sól
cukier
sok z cytryny

W woku rozgrzać masło .Wrzucić na nie pokrojony koper i chwilę smażyć .Dołożyć mielony szpinak ( najlepiej świeży rozdrobniony w malakserze , ale może być mrożony ).Smażyć mieszając 5 minut. Wlać śmietankę i dusić jeszcze 5 minut . Doprawić solą , cukrem i sokiem z cytryny .
Jajka ugotować na twardo .Obrać  gorące . Przekroić na połówki .
Podawać z ziemniakami z wody ułożone na sosie .




Brak komentarzy: