Taką kraszoną kaszę robiło się u mnie w domu do pieczonej wieprzowiny .
Czas : 1 godzina
Składniki :
20 dag suchej kaszy ( ok. 1,5 szklanki )
1 duża cebula
3 łyżki masła
3 szklanki wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
sól
3 łyżki pokrojonego koperku
W garnku o grubym dnie roztopić masło , dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula się,, zeszkli „
.Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż pokryje się dokładnie tłuszczem i zacznie rumienić .
Wlać wywar bulion .Zagotować i sprawdzić czy płynu nie trzeba dosolić .
Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odkryć , zamieszać i odparować resztę płynu. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut pod przykryciem by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzewać podlewając kilka łyżek wody i ogrzewając kaszę by płyn wyparował ).
Kaszę posypywać przed samym podaniem koprem ( gorącą ) .
1 komentarz:
mniam
Prześlij komentarz