sobota, 10 września 2011

Kasza jęczmienna w starym stylu



Taką kraszoną kaszę robiło się u mnie w domu do pieczonej wieprzowiny .

Czas : 1 godzina

Składniki :

20 dag suchej kaszy  ( ok. 1,5 szklanki )
1 duża cebula
3 łyżki masła
3 szklanki wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
sól
3 łyżki pokrojonego koperku


W garnku o grubym dnie roztopić  masło ,  dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula się,, zeszkli „

.Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż pokryje się dokładnie tłuszczem i zacznie rumienić .

Wlać wywar bulion .Zagotować i sprawdzić czy płynu nie trzeba dosolić .

Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odkryć , zamieszać i odparować resztę płynu. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut pod przykryciem by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzewać podlewając kilka łyżek wody i ogrzewając kaszę by płyn wyparował ).
Kaszę posypywać przed samym podaniem koprem ( gorącą ) .