wtorek, 13 września 2011

Parówki w ,, szlafroczkach „


Efektowna przekąska zrobiona tanim kosztem . Jeśli mamy w zamrażalniku ciasto francuskie i parówki to w zasadzie można robić je w każdej chwili .

Czas ; 1 godzina
 
Składniki : 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
                   7 średniej grubości parówek
                   7 łyżek utartego żółtego sera
                   3 ½ łyżeczki musztardy
                   1 żółtko

Ciasto rozmrozić wcześniej . Przekroić na 8 części . Parówki ( obrane z osłonek ) przekroić ( do 1/3 wysokości ) wzdłuż i w poprzek .7 części ciasta posmarować ½ łyżeczki musztardy każdy i posypać 1 łyżką utartego żółtego sera . Położyć na nim parówkę . Zawinąć tak by parówka wystawała z jednej strony .Z ósmego kawałka ciasta powycinać ozdoby ( kokardki , paseczki itp. ) i przykleić je na zawiniątka. Posmarować rozmąconym żółtkiem . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut , aż ciasto się zarumieni .

1 komentarz:

degustatorka pisze...

Jeszcze w taki sposób nie próbowałam przygotować parówek w cieście francuskiem. Moja wersja jest trochę uboższa.