poniedziałek, 19 września 2011

Pływające Tatsoi dla Smoka


Rosołek w orientalnym stylu .

Czas : 1 godzina

Składniki :

½ litra dobrego rosołu ( ja dałam taki z kury , wołowiny i kurczaka z warzywami )
1 szklanka obranego i podzielonego na kawałki białego mięsa z kurczaka
½ kalarepki
1 mała marchewka
½ szklanki pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
1 puszka ,, Koktajlu tropikalnego Tao-Tao „
5 dag makaronu ryżowego nitki
1/2 szklanki porwanych na kawałki listków Tatsoi
½ szklanki pokrojonej dymki ( szczypiorku )
pieprz cytrynowy
przyprawa do dań chińskich
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżeczka curry

Pokrojoną w cienkie słupki marchewkę , kalarepkę , kapustę pekińską – zalać rosołem i gotować 30 minut. Dołożyć imbir, mięso z kurczaka , odsączone owoce z ,, Koktajlu tropikalnego „ .Doprawić przyprawą do dań chińskich , pieprzem cytrynowych .Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty- odsączyć . Nakładać do miseczek makaron , zalać zupą , posypać Tatsoi i szczypiorkiem .

,,.. . Tatsoi jest warzywem o dość ostrym smaku przypominającym trochę smak rzodkiewki i kalarepy..”

4 komentarze:

Veggie pisze...

Wygląda bardzo smakowicie, czy można to jakoś przerobić na wersję wegetariańską, myślę, że dałoby się. A takie ostre chińskei rzeczy to uwielbiam :-)

Jedzonko Malucha pisze...

ciekawy rosołek

Unknown pisze...

veggie - myślę , że tak - po prostu trzeba by ugotować bardzo mocny wywar warzywny ( z dużej ilości marchewki , pietruszki , selera , pora w małej ilości wody ) , doprawić go odrobiną karmelu , maggi lub sosu sojowego .Zamiast mięsa włożyć pokrojone tofu .
Nie będzie to smakowo identyczne ale zawsze coś podobnego .

Bez sosiku pisze...

Nom-nom-nom. Dawno nie jadłam niczego azjatyckiego. Ładne zdjęcie!