niedziela, 30 czerwca 2013

Rolada biszkoptowa z malinami wg Wojtka

Ale się porobiło - wnuk mi przepisy podrzuca . Piekł w szkole na zajęciachz gotowania taką roladę i chwalił się pokazując przez Skeypa .On co prawda robił z LemonCurd ( a mnie się już kończy i szkoda mi było zużyć ) - a ja zrobiłam z konfiturą malinową - ale zasada ta sama . Będą dalsze eksperymenty .

( przepis i zdjecia z archiwum bo nie wiem czemu najpierw go wstawiłam , a potem ukryłam w roboczych - no ale ważne , że się odnalazł )



Czas : 30 minut

Składniki :

2 jajka
3,5 łyżki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
1/2 słoika dobrej konfitury malinowej
świeże maliny do dekoracji
listki mięty ( melisy ) do dekoracji
2-3 łyżki masła


Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) .


Dodać mąkę i proszek do pieczenia .


Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
i wylać na niego ciasto.


Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut .


W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.


Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder .


Zdjąć papier na którym biszkopt sie piekł. Posmarować konfiturą malinową zostawiając od jednego boku wolne ok. 1/3 powierzchni nie posmarowane . Zrolować biszkopt na ciepło .Posypać z wierzchu jeszcze raz cukrem pudrem .


Masło utrzeć ( łyżką ) z 3 łyżkami cukru pudru. 

Na wierzch rolady nałożyć ,, wężyk ,, kremu ( można ozdobnie szprycą do tortu - a można łyżeczką ) .

 
Na kremie ułożyć maliny . Udekorować listkami mięty lub melisy .


Wstawić na trochę do lodówki .Kroić ostrym nożem w grubsze plastry .
Rolada ma jak dla mnie atrakcyjna ze względu na to , że konfitura malinowa jest kwaskowata ( przynajmniej taką ja kupuję ) - ale nie omieszkam sprawdzić innych wersji .

9 komentarzy:

vena7 pisze...

Piękna i jak zwykle przybranie przepiękne..idealnie ułożone..

gruszka z fartuszka pisze...

apetyczna bardzo :) wygląda pięknie

od-kuchni pisze...

Gratuluję zdolnego wnuka - założę się że talent kulinarny ma po Babciu :) Swoją stroną - Buniu ja bym z ogromną radością skusiła się na Twoją malinową roladę!

Unknown pisze...

Słuchajcie - polecam wszystkim którzy nie maja talentu do pieczenia albo zwyczajnie jak ja nie lubia piec - to się musi udać. Pół godziny i ciasto gotowe . Biszkopt na prawdę siedzi w piekarniku 6 minut .Wystarczy mieć w zapasie dobrą konfiturę ( bitą śmietanę lub po prostu utrzeć masło z cukrem pudrem i np kakaem )

Henia pisze...

Jutro próbuję, tylko z braku konfitury malinowej zrobię z jabłkami z galaretką.

Unknown pisze...

Heniu z jabłkami będzie pyszna - też sie szykuję na taką z musem jabłkowym

Bernadeta pisze...

bardzo bardzo elegancka rolada:)

asieja pisze...

piękna jest z tymi malinami na wierzchu.

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html