O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 1 lipca 2013

Gotowany kurczak w pikantnym sosie


Sosy do gotowanego kurczaka ( takiego z rosołowego wywaru)- to  wyzwanie kulinarne. Zawsze można  zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś  zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam.



Czas: 1,5 godziny


Składniki:


Mięso z wywaru:


1 ćwiartka z kurczaka

2 skrzydełka

1 pietruszka

2 cebule

kawałek selera wielkości pietruszki

por

gałązka lubczyku ogrodowego

2 goździki

1 listek laurowy

2 ziela angielskie

4 ziarna pieprzu czarnego

1 kapelusz suszonego grzybka

1/4 łyżeczki soli

maggi w płynie

1 litr wody



Na sos:


1/2 żółtej papryki

1 duży pomidor

1 duża cebula( dałam pół czerwonej , pół białej )

2 ząbki czosnku

2 łyżki usiekanych ,, igiełek,, świeżego rozmarynu

2 łyżki usiekanego tymianku

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki cukru brązowego ( dałam kokosowy)

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka papryki mielonej

1/2 łyżeczki mielonego kminku

4 łyżki oleju

0,5 szklanki wywaru z gotowania kurczaka

szczypta soli

1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego

mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki kokosowej)


Umyć i pokroić na kawałki kurczaka. Ułożyć w garnku.



Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiekać na patelni bez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji.


Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę.



Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny.
Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.*



Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)**


Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania ***



Przygotować sos:

Kawałki kurczaka oprószyć mąką.






Pokroić  paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek .


Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły.


Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut.




Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier  i gotować 10 minut.




Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry).


*Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę
( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce )



2 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

bardzo lubię pikantne kurczaki:)

mojdzien pisze...

Z gotowanego udka robię paszteciki,krokiety i pierogi- raczej nie podaję go na obiad, ale ten przepis wypróbuję bo wygląda bardzo smakowicie.