wtorek, 25 października 2011

Ananasowe kotleciki z gotowanego kurczaka


Gotowany kurczak wyjęty z wywaru na zupę to standart .Coś z nim trzeba zrobić .Wrzucania do zupy nie lubię . Pozostaje włożenie w sos , usmażenie panierowanego , przeznaczenie na farsz , krokiety , pasty czy galaretki . Tym razem coś innego . Aromatyczne połączenie ananasa i kurczaka .
Czas :
30 minut
Składniki :
ugotowane i obrane mięso z 1/4 kurczaka
5 dag ostrego sera żółtego ( dałam Chedar )
1 jajko
14 małych plastrów ananasa z syropu ( jeśli w puszce jest mniej to wielkość kotletów dostosować do ilości połowy  plastrów -2 )
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
5- 6 łyżek bułki tartej
4 łyżeczki Sosu  chili z ananasem Tao-Tao
olej słonecznikowy do smażenia
papryka mielona słodka
1/3 szklanki syropu od ananasów


Mięso zmielić lub rozdrobnić w Rozdrabniaczu lub Malakserze .



Pokroić 2 plastry z ananasa .Utrzeć na tarce jarzynowej ser ( na grubych oczkach ) .Usiekać pietruszkę .Wymieszać mięso , jajko , ser , natkę pietruszki , Sosu chili z ananasem i bułką tartą .

Uformować 4-6 kotlecików . 

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety na złoto z obu stron ( ostrożnie bo ser i ananas powodują , że szybko się rumienią ).

Zdjąć z patelni .
Pozostałe plastry ananasa ( 2 x tyle ile jest kotletów ) posypać słodką papryką i włożyć na rozgrzany tłuszcz . Obsmażyć z obu stron .

Dołożyć kotlety . Podlać syropem z ananasów i dusić na małym gazie 5 minut .

Układać na plastrze ananasa kotlet - przykrywać drugim plastrem ananasa . Dekorować natką pietruszki , pokrojonym w kostkę plasterkiem ananasa , pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryką lub kawałkiem wypestkowanej i pokrojonej w drobną kostkę ,, piętki " od pomidora .

Do tego podałam ryż gotowany na drobiowym bulionie ( obsmażany wcześniej na maśle ) .

Brak komentarzy: