niedziela, 2 października 2011

Gruszki miodowo- lawendowe


Jesienny deserek - bardzo prosty i bardzo smakowity.
Czas 15 minut
Składniki :
2 średnie gruszki
1 czubata łyżka miodu lawendowego ( może być inny )
1 saszetka herbaty lawendowej
aromat waniliowy do smaku
2 łyżki soku z cytryny
cukier karmelowo-waniliowy w młynku
Gruszki obrać tak by pozostawić nienaruszony ogonek. Ułożyć w garnuszku, zalać woda ( ok 3 szklanek ) , dodać miód , sok z cytryny, aromat waniliowy  i herbatkę .Zagotować i gotować 10 minut. Wyjąć gruszki. Ostudzić , przekroić na połówki. Naciąć w plasterki tak by nadal trzymały się razem. Rozchylić w wachlarz . Ułożyć ozdobnie na talerzyku. Udekorować .Posypać cukrem waniliowym ( w młynku )

Można dodatkowo polać stopioną czekoladą lub polewą czekoladową do deserów.


Brak komentarzy: