niedziela, 2 października 2011

Kotlety wieprzowe w sosie miętowo-jabłkowym wg Buni


Wzorowane na jagnięcinie w sosie miętowym. Okazuje się ,że wieprzowina też może być tak podawana.

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 kotlety wieprzowe z kostką
2 cebule
¼  łyżeczki musztardy w proszku ( lub 1 łyżeczka musztardy )
2 łyżeczki sosu miętowego
2 łyżeczki galaretki jabłkowej ( musu jabłkowego lub utartego jabłka )
szczypta soli
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
sos sojowy ( maggi w płynie, bulion wieprzowy w proszku, Vegeta lub co tam kto lubi
                     do doprawiania )
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
½ litra wody

Kotlety natrzeć solą , pieprzem, musztardą , 1 łyżeczką sosu miętowego. Obsmażyć na rumiano na tłuszczu ( masło z olejem ). Przełożyć do rondelka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę , galaretkę jabłkową i resztę sosu miętowego. . Zalać woda i dusić ok. 45 minut na małym gazie. Sos powinien w tym czasie odparować do objętości ½ szklanki. Gdyby odparowywał za mocna uzupełnić w trakcie duszenia. Doprawić bulionem wieprzowym w proszku lub inną przyprawą do smaku.

Jeśli nie mamy sosu miętowego można użyć świeżej mięty posiekanej i roztartej na pastę

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dziękuję za zestaw smakowy mięso + mięta. To śmierdzi kuchnią z Wysp.
Ja wysiadam na przystanku polskie smaki nie jadam jagnięciny w sosie miętowym ani kiełbasek wieprzowych z pomarańczą.
Good luck