poniedziałek, 3 października 2011

Po prostu barszcz


Na jesienne słoty nie ma jak ciepła zupka .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1,5 udka z kurczaka ( dałam pół wędzonego i całe surowe )
1 szklanka utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) buraków
1 szklanka ( średnia puszka ) fasolki szparagowej konserwowej
1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 gotowej mieszanki ,,Barszcz ukraiński "
4 ziemniaki
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 kostki bulionowe ( drobiowe )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 kiszone ogórki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
2 cebule
2 kapelusze grzybków suszonych
1 łyżka oleju
pieprz mielony do smaku
suszona bazylia
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 szklanek   wody

Cebule obrać i pokroić w ,,piórka ,, i usmażyć na złoto na oleju .Mięso, utarte buraki, marchew w plasterkach, mrożonkę ( Barszcz ukraiński ) , pokrojone w kostkę ziemniaki , grzybki suszone , cebulę , czosnek . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe .Gotować 1 godzinę. Odstawić na 30 minut. Dodać fasolkę , kukurydzę , utarte ogórki. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią .


Mięso z połowy udka ( nie wędzonego ) obrać i włożyć do zupy ( resztę mięsa użyć na pastę do kanapek ). Na talerzach zabielać śmietanką . Posypać natką pietruszki.


Oczywiście można całe mięsko po obraniu dodać do zupy ale na moje potrzeby było to zbędne .



Brak komentarzy: