Bardzo lubię taką jesienną jajecznicę w której jest wszystko. Świeże pomidory , papryka, szczypiorek –smakują zupełnie inaczej niż te szklarniowe. Puszczają sok w trakcie duszenia i nadają jajecznicy fantastyczny smak.
Czas : 15 minut
Składniki :
½ czerwonej papryki ( wypestkowanej i pokrojonej w paseczki )
½ papryki zielonej ( wypestkowanej i pokrojonej w paseczki )
1 cebula pokrojona w piórka
½ pęczka szczypiorku
4 pomidory Lima pokrojone w pół plasterki
8 pieczarek pokrojonych w plasterki
4 plasterki szynki pokrojonej w kosteczkę
4 plasterki wędzonki pokrojonej w paseczki
Sól
pieprz mielony
3 łyżki masła
8 jajek
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, a potem dorzucić cebulkę i zezłocić ją. Wrzucić szynkę i wędzonkę – smażyć przez chwilę .Potem dodać papryki, pomidory i połowę szczypiorku. Dusić 5 minut. Z 4 jajek oddzielić żółtka . 4 całe jajka i białka z następnych 4 wlać na patelnię , wymieszać, smażyć. Posolić i popieprzyć .Usmażyć tak by całe białko było ścięte. Wbić odłożone żółtka , zamieszać i chwilę smażyć. Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem.
To porcja hurtowa dla 4 głodnych osób - oczywiście w mniejszych porcjach też można robić .
1 komentarz:
Od razu zwróciłam na nią uwagę, bo lubię takie odważne pomysły na jajka. Kiedyś robiłam jajecznice masala z pomidorami i kolendrą, jestem pewna, że jesienne jajecznica też by mi smakowała :)
Prześlij komentarz