niedziela, 23 października 2011

Kluski parmezanowe do rosołu


Moim zdaniem doskonały pomysł na wykorzystanie końcówek Parmezanu ( zmielonych ).
Rosół nabiera dzięki nim zupełnie innego smaku .To jest proporcja na 1 osobę .




Czas : 10 minut
Składniki :
4 czubate łyżki mielonego Parmezanu
1 żółtko
mąka
szczypta soli
opcjonalnie szczypta utartej gałki muszkatołowej ( ale nie koniecznie - lubię i takie i takie )

Parmezan wymieszać z żółtkiem , szczyptą soli i  3-4 łyżkami mąki ( ilość mąki zależy od wielkości żółtka ) .

Wyrobić .

Blat posypać mąką i jeszcze raz wyrobić masę na kluski . Uformować wałek i spłaszczyć go . Ucinać kluseczki ( tak jak by gruby makaron ).

Zagotować  lekko osoloną wodę . Na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować ok. 4 minut .

Odcedzić - przelać zimną wodą .

Układać na talerzu i zalewać gorącym rosołem - posypywać natką pietruszki ( lub innymi ziołami zależy jaki jest rosół ).

Brak komentarzy: