niedziela, 2 października 2011

Kapusta kiszona obgotowana - z kminkiem


Szybka jarzynka z kiszonej kapusty , doskonała do wszelkich kluch , duszonego mięsa .

Czas : 30 minut

Składniki :

0,5 kg kiszonej kapusty
2 łyżki masła
1 pełna łyżeczka kminku
1 kostka bulionowa ( warzywna, drobiowa – ja używam drobiową Knorra )
1-2 płaskie łyżeczki cukru
szczypta pieprzu mielonego

Kiszoną kapustę zalać wodą tak by ją zakryła ( wcześniej jeśli trzeba wypłukać by nie była za kwaśna ).Gotować 20 minut. Odcedzić . W garnku rozpuścić masło , wsypać kminek i prażyć go chwilę mieszając . Włożyć kapustę , rozkruszoną kostkę bulionową . Dusić 10 minut mieszając . Doprawić do smaku cukrem i pieprzem mielonym .



Brak komentarzy: