Długo nie akceptowałam lubczykowego smaku w rosole . Wolałam doprawić wszystkim innym byle nie lubczykiem. Ale jak w końcu go polubiłam to używam z zamiłowaniem .
Składniki :
35 dag szpondra wołowego
2 pałeczki z kurczaka + 1 pierś z kurczaka ( oczywiście ćwiartka z kurczaka lub duże udo może być zamiennie - po prostu to akurat miałam )
3 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki
1/3 pora ( biała część )
1 malutka cebulka
1 suszony grzybek
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
1 goździk
gałązka lubczyku ( świeży lub mrożony )
karmel zrobiony z 1/2 łyżeczki cukru
1 kostka bulionu drobiowo-wołowego Knorra
natka pietruszki
6 szklanek wody
kluski z mielonego Parmezanu
Umyć mięso .Warzywa obrać , umyć i włożyć razem z mięsem do garnka .Dodać przyprawy .
Zalać wodą .
Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na bardzo małym 3 godziny ( ma ,, pyrkać ) .Wyjąć mięsi i warzywa ( jak ostygną obrać mięso i razem z warzywami po odrzuceniu pora i cebuli użyć po zmieleniu na jakiś farsz ) .
Rosół przecedzić .Na małej patelence zrobić karmel z 1/2 łyżeczki cukru
i rozprowadzić go rosołem .
Wlać do garnka .Doprawić do smaku maggi w płynie lub czym kto lubi .
Na talerzu układać ,,Kluski parmezanowe do rosołu " , zalewać gorącym rosołem i posypywać pokrojoną natką pietruszki .
1 komentarz:
ja nadal nie przepadam za lubczykiem.
jakoś do mnie nie przemawia xd
ale Twój rosołek... niesamowicie kusi ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Prześlij komentarz