niedziela, 2 października 2011

Rosołek prawie orientalny


Pomysł na podanie pierożków w kształcie sakiewek z parzonego ciasta.
Czas :1,5-2 godziny

Składniki :

½ kurczaka
30 dag wołowiny rosołowej
włoszczyzna bez kapusty
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu wołowego Knorra
kawałek świeżego imbiru
garść kiełków sojowych
5 grzybków mun
sos sojowy
pieprz mielony
1 mała cebulka
1 łyżka oleju słonecznikowego
1,2 litra wody
½ małej paczki makaronu ryżowego cienkie nitki
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wrzącej wody + wrzątek do zalania makaronu ryżowego

Kawałek marchewki pociąć na bardzo drobne paseczki , tak samo kawałek pora i odłożyć . Grzyby namoczyć . Mięso i resztę  warzyw zalać wodą , dodać kostki bulionowe  i zagotować .Włożyć namoczone grzyby .Zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę tak by bulion tylko lekko bulgotał. Wyjąć mięso , grzyby  i warzywa .Do wywaru wrzucić odłożoną marchew i porę .Grzyby bardzo drobno pokroić w paseczki i włożyć do zupy razem z ½ kiełków sojowych  .Mięso obrać od kości i zmielić . Mięso  zmieszać z ½ kiełków  sojowych .Doprawić farsz sosem sojowym , utartym imbirem , pieprzem , sosem sojowym .Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno usiekaną cebulę , dołożyć farsz i chwilę podsmażać .Mąkę zalać szklanką wrzątku , wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto .Urywać po kawałeczku ciasta , rozpłaszczać na placuszek wielkości kółka wykrojonego szklanką , nakładać farsz ( 1 łyżeczkę )- zlepiać formując sakiewki. Zrobić tak 16- 20 sakiewek ( na tyle wystarczy ciasta .( resztę farszu można zamrozić i użyć do krokietów lub naleśników ).Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . W czasie kiedy sakiewki się gotują zagotować wodę i zalać nią makaron ryżowy. Zostawić na 5 minut. Odcedzić .
Na talerzu układać porcję makaronu, wlać rosół i włożyć po 4 sakiewki .Posypać natką pietruszki .
Ta ilość wystarcza na małe  4 porcje .

1 komentarz:

grazyna pisze...

Ciekawa wersja rosołku :)