poniedziałek, 24 października 2011

Sałatka z wołowiną z rosołu


Typowa sałatka oszczędnościowa . Wykorzystuję warzywa i wołowinę  + kilka ziemniaczków z drugiego dania . Z mięsa ugotowanego  kurczaka będzie inne danie .




Czas : 10 minut

Składniki :

mięso wołowe z rosołu ( szponder ) po obraniu z kości , błon i tłuszczy ok. 15 dag
3 marchewki ugotowane w rosole
1/2 pietruszki ugotowane w rosole
kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki ugotowane w rosole
3 ugotowane ziemniaki
1/6 zielonej części z pora ( cienkie ze środka )
3 łyżki po pokrojeniu grubej części szczypiorku ( od cebulki )
4 łyżki majonezu
sól
pieprz mielony

Pokroić w drobną kostkę wołowinę .

Tak samo pokroić marchew , pietruszkę , seler , pietruszkę i ziemniaki .

Szczypior drobno usiekać , a por w pół plasterki .

Wymieszać wszystkie składniki z majonezem . Doprawić solą i pieprzem .

Podawać posypaną z wierzchu szczypiorem i porem .

Ja pokroiłam jeszcze ,,piętkę " z pomidora i też nią z wierzchu posypałam sałatkę . A brzegi obłożyłam kawałkami listków sałaty . 
Dobrze jest zostawić sałatkę na ok. godzinę w lodówce by smaki się przegryzły .

1 komentarz:

Nina pisze...

robiłam parę razy pyszną pastę - także z mięsa z kurczaka; zmielone i mocno doprawione mięso posłużyło za okład do chleba - i to jaki dobry!