Uwielbiam
uchę .Nie często robię bo to trzeba wielu gatunków ryb by wyszła dobra .
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1
głowa z karpia
1/2
karpia ( tak ok 1/2 kg bez głowy )
1
mały pstrąg
2
okonie
1
dzwonko ze szczupaka
1
stek z łososia ( ok 25 dag )
3
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera ( wielkości pietruszki )
2
duże cebule
1/2
białej części pora
6
gałązek kopru
3
gałązki natki pietruszki
4
łyżki pokrojonej natki pietruszki
2
listki pietruszki
3
ziela angielskie
1
łyżka masła
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( lub 18 % )
1
żółtko
2
łyżeczki mąki
sól
pieprz
kolorowy grubo mielony
maggi
do smaku
6
małych ziemniaków w mundurkach
Karpia
, łososia , pstrąga i szczupaka filetować - odkładając czyste mięso .Głowy ,
kręgosłupy , skóry , ogony , skrzela i wszystko to co zostanie po
filetowaniu + obrane warzywa , ziele ,
listki , koper i pietruszka - gałązki ,
1/2 łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym gazie ok 45 minut . Przecedzić
.Wywar doprawić do smaku solą, maggi .
Ugotować
,, w mundurkach " ziemniaki. Obrać . Pokroić w plastry .
Do
gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety rybne i gotować 15 minut
na małym gazie. Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąką .Zagotować .
Dodać masło , śmietankę .
Obrać
białe mięsko z wyjętych z zupy głów i kręgosłupów i włożyć do zupy .
Podawać
układając na talerzach lub w bulionówkach plastry ziemniaków , zalewając zupą i
posypując pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz