niedziela, 23 października 2011

,,Ucha " wg Buni -zupa rybna


Uwielbiam uchę .Nie często robię bo to trzeba wielu gatunków ryb by wyszła dobra .



Czas : 1 godzina

Składniki :

1 głowa z karpia
1/2 karpia ( tak ok 1/2 kg bez głowy )
1 mały pstrąg
2 okonie
1 dzwonko ze szczupaka
1 stek z łososia ( ok 25 dag )
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
2 duże cebule
1/2 białej części pora
6 gałązek kopru
3 gałązki natki pietruszki
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 listki pietruszki
3 ziela angielskie
1 łyżka masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( lub 18 % )
1 żółtko
2 łyżeczki mąki
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
maggi do smaku
6 małych ziemniaków w mundurkach

Karpia , łososia , pstrąga i szczupaka filetować - odkładając czyste mięso .Głowy , kręgosłupy , skóry , ogony , skrzela i wszystko to co zostanie po filetowaniu  + obrane warzywa , ziele , listki , koper  i pietruszka - gałązki , 1/2 łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym gazie ok 45 minut . Przecedzić .Wywar doprawić do smaku solą, maggi .
Ugotować ,, w mundurkach " ziemniaki. Obrać . Pokroić w plastry .
Do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety rybne i gotować 15 minut na małym gazie. Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąką .Zagotować . Dodać masło , śmietankę .
Obrać białe mięsko z wyjętych z zupy głów i kręgosłupów i włożyć do zupy .


Podawać układając na talerzach lub w bulionówkach plastry ziemniaków , zalewając zupą i posypując pokrojoną natką pietruszki.



Brak komentarzy: