środa, 19 października 2011

Zapiekany sznycel z indyka z ananasem


Z ananasem robię często sznycle  z kurczaka lub kotlety schabowe ale bez zapiekania - tylko takie duszone . Dodatkowo dodawałam do smaku kleks z żurawiny . Teraz zrobiłam inaczej .
Czas : 30 minut

Składniki :

2 plastry sznycli z piersi indyka ( ukrojone w poprzek włókien )
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz mielony
2 łyżki masła
4 łyżki oleju z pestek winogron
4 łyżki syropu od ananasów z puszki
2 plastry ananasa z syropu
6 łyżek utartego sera Chedar

Każdy kawałek roztłuc tłuczkiem do mięsa ( najlepiej włożyć mięso w woreczek foliowy  by się nie przyklejało do deski ) tak by zwiększył swoją powierzchnię raz jeszcze . Delikatnie posolić .Panierować w jajku, bułce tartej, jajku i ponownie bułce tartej. Smażyć  sznycle na złoto z obu stron na oleju zmieszanym z masłem ( dobrze rozgrzać na patelni olej , obsmażyć kotlety i dołożyć masło ) .
Na każdy sznycel położyć plaster ananasa , posypać serem . Ułożyć w posmarowanym odrobiną masła naczyniu do zapiekania , podlać syropem od ananasów . Wstawić do nagrzanego piekarnika ( ok.180 * C  ) i poczekać aż ser się roztopi ( można nastawić górne grzanie piekarnika ) .

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Danie proste a smaczne warto wypróbować