środa, 19 października 2011

Ziemniaczane kluski z przecieraczka


Dobra dusza ( dzięki Heniu )  podarowała mi nakładki na garnek do przecierania kluseczek. To robię i muszę przyznać , że to duże ułatwienie.


Czas :30 minut

Składniki :

4 średnie ziemniaki
1 jajko
 mąka
sól
2 łyżki oleju

Ugotować 3 ziemniaki , odcedzić i przecisnąć przez praskę .Jeden ziemniak  utrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach ( jak na placki ) . Zostawić na kilka minut by puścił sok. Zlać sok . Dodać jajko i szczyptę soli , ziemniaki puree i mąkę  ( ok. 1 szklanki ). Ciasto ma być dość gęste . W garnku zagotować osolona wodę z olejem .Nałożyć na garnek nakładkę z dużymioczkami. Położyć ciasto i łopatką do przecierania przeciskać ciasto przez oczka bezpośrednio do wody. Gotować 4 minuty od wypłynięcia klusek . Wyjąć łyżką cedzakową .
Okrasić skwarkami z boczku. Podawać z kapustą kiszoną obgotowaną .
Proste a jak smaczne danie .Ta porcja starcza dla 2 osób .

Brak komentarzy: