Typowe danie drugiego dnia . Żeberka które wyjmujemy z zupy po jej ugotowaniu możemy użyć do zrobienia szybkiego II Dania .Proporcję podaje na 2 porcje .
Składniki :
4-6 kawałków żeberek ( z usuniętymi kośćmi i chrząstkami ) - zależy jak szerokie są żeberka
1/4 pekińskiej kapusty
1 łyżka kminku ( cały )
koncentrat pomidorowy
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1/4 szklanki pokrojonego koperku
pieprz mielony
olej z pestek winogron
papryka mielona
1 łyżeczka miodu
maggi
cukier
1,5 szklanki wody
mąka do oprószenia
Wyjęte z zupy żeberka lekko ostudzić .
Usunąć kości i chrząstki starając się by się nie porozpadały .
Zrobić pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , miodu , 1 łyżeczki papryki , szczypty pieprzu , 1 łyżeczki maggi .
Polać marynatą żeberka, a następnie wetrzeć marynatę w mięso. Zostawić na 30 minut
Kapustę pokroić w grubą kostkę
Kapustę pokroić w grubą kostkę
.Dodać kminek
,kostkę bulionową , wodę i gotować 30 minut na dużym gazie odkrytą . Koper pokroić .
Dołożyć koper i znów gotować na dużym gazie 15 minut .
Woda powinna zgotować się do ok 1/2 szklanki . Dodać 1/4 szklanki oleju , 2 łyżeczki koncentratu .Wymieszać i dusić 10 minut . Doprawić kapustę do smaku koncentratem , maggi , pieprzem , cukrem .
Kapusta jest ,, ciapkowata " w konsystencji , ale specjalnie taką robię bo traktuję ją jednocześnie jako sos do kluch na parze , kopytek lub ziemniaków z którymi podaję .
Gdy kapusta jest już dobra , a kluchy ( kopytka lub ziemniaki się dogotowują kończymy robić żeberka .
Obtoczyć je ( żeberka ) w mące
i obsmażyć na oleju na patelni na rumiano z obu stron .
Na świeżo chrupiące układać na gorącej kapuście .
Na świeżo chrupiące układać na gorącej kapuście .
Podawać np. z kluskami na parze , ziemniakami , kopytkami itp.
1 komentarz:
Bardzo fajny przepis! Uwielbiam żeberka:)
Prześlij komentarz