poniedziałek, 7 listopada 2011

Ale Meksyk- tortille wg Babcigramolki


Lubię kuchnię meksykańską .Często kupuję gotowe tortille i robię do nich w domu farsz .Pewnie nie mają za wiele z oryginałem , ale smakują , a to najważniejsze.
Jak by jeszcze ktoś znalazł sposób jak jeść tortille i się nie upaprać przy tym jak prosiątko to było by fantastycznie. Podobno się nie da .




Czas : 30 minut

Składniki :

2 gotowe tortille ( duże )
1 cebula
20 dag mięsa mielonego wieprzowego
½ puszki fasoli w sosie własnym ( najlepiej czerwonej – dziś miałam białą to takiej użyłam )
½ puszki kukurydzy konserwowej
2 łyżki oleju
¼ szklanki wody
sól
pieprz mielony
papryka mielona
ketchup
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
oregano
1 ząbek czosnku

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso i smażyć na rumiano mieszając . Włożyć odsączoną fasolę , kukurydzę, utarty czosnek , wodę  . Dusić mieszając ok. 15 minut. Doprawić przecierem, ketchupem , solą , pieprzem , papryką , oregano .
Tortille podgrzać na suchej patelni obracając je kilka razy . Nałożyć na każdą połowę farszu i zwinąć .Można chwilę zapiec w gorącym piekarniku – ja wolę takie nie zapiekane bo nie są wysuszone. Jeść bezpośrednio po zwinięciu.

Brak komentarzy: