Lubię kuchnię meksykańską
.Często kupuję gotowe tortille i robię do nich w domu farsz .Pewnie nie mają za
wiele z oryginałem , ale smakują , a to najważniejsze.
Jak by jeszcze ktoś znalazł
sposób jak jeść tortille i się nie upaprać przy tym jak prosiątko to było by
fantastycznie. Podobno się nie da .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 gotowe tortille ( duże )
1 cebula
20 dag mięsa mielonego
wieprzowego
½ puszki fasoli w sosie własnym
( najlepiej czerwonej – dziś miałam białą to takiej użyłam )
½ puszki kukurydzy konserwowej
2 łyżki oleju
¼ szklanki wody
sól
pieprz mielony
papryka mielona
ketchup
2 łyżeczki przecieru
pomidorowego
oregano
1 ząbek czosnku
Na patelni rozgrzać olej i
zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso i smażyć na rumiano
mieszając . Włożyć odsączoną fasolę , kukurydzę, utarty czosnek , wodę . Dusić mieszając ok. 15 minut. Doprawić przecierem,
ketchupem , solą , pieprzem , papryką , oregano .
Tortille podgrzać na suchej
patelni obracając je kilka razy . Nałożyć na każdą połowę farszu i zwinąć .Można
chwilę zapiec w gorącym piekarniku – ja wolę takie nie zapiekane bo nie są
wysuszone. Jeść bezpośrednio po zwinięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz