Przepis z kuchni angielskiej .Zaciekawiło mnie połączenie
ziemniaków z kapustą w tym placku. Dobre .Taka potrawa na wykorzystanie
pozostałości dnia wczorajszego.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 jajko
1 łyżka masła
¾ szklanki puree ziemniaczanego
¾ szklanki ugotowanej kapusty białej ( pokrojonej w cienkie
paseczki )- dobrze odciśniętej
1 cebula pokrojona w ,, piórka „ i usmażona na rumiano
olej słonecznikowy
sól
pieprz
Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą i cebulą . Wymieszać
i doprawić solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać olej ( tyle by patelnia się
natłuściła . Wyłożyć masę ziemniaczano –kapuściana . Smażyć na dość dużym gazie
aż spód placka się zarumieni. Zsunąć placek na duży talerz . Przykryć drugim
talerzem i odwrócić go tak by spód był na górze . Na patelnie dodać ponownie
odrobinę oleju- dobrze rozgrzać. Zsunąć ostrożnie placek i smażyć tak długo by
znów spód się zarumienił.
Jeśli ma być robione kilka porcji to można gotowe placki
trzymać w nagrzanym piekarniku , lub usmażyć je wcześniej i tylko podgrzać w
piekarniku .
Uwaga :
Robiłam pierwszy raz i wyszedł mi bardzo delikatny – prawie
się rozpadł – trzeba wyćwiczyć stopień przypieczenia spodu.
Osobno usmażyć na maśle jajko sadzone .
Zsunąć ostrożnie placek ( omlet ) na talerz , ułożyć na nim
jajko sadzone .
Jak dla mnie ta porcja wystarczyła na dwie osoby .Usmażyłam
2 jajka i podzieliłam placek na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz