Propozycja
na prosta zacierkę lekko pikantną - do zup lub jako samodzielne danie z sosem .
Czas
: 20 minut
Składniki
:
ok 1/2
szklanki mąki + mąka do posypania
szczypta
soli
3
łyżeczki ketchupu pikantnego
ok
1/6 szklanki wody
1
łyżka masła
Zagnieść
twarde ciasto z mąki , wody , ketchupu soli
podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie
rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie
zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki.
Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .
Dodawać
do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś
sosem , lub jako dodatek do II dań .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz