piątek, 4 listopada 2011

Halibut ze szparagami


Macerowany w soku z cytryny , smażony na maśle- obłożony delikatnymi szparagami ( młode ze słoiczka ) .


Czas : 15 minut + macerowanie

Składniki :

2 filety z halibuta ( bez skóry )
1,5 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich )
sól
1 łyżeczka pieprzu kolorowego grubo mielonego
1/2 pieprzu cytrynowego 
mąka
1/3 kostki masła
1 słoiczek ( 10 dag ) szparagów  młodych w zalewie

Filety halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny , posypać pieprzem cytrynowym i połową pieprzu kolorowego  .Zostawić na minimum 1 godzinę . Wyjąć i osuszyć . Posolić i posypać pozostałym pieprzem . Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim na rumiano  z obu stron halibuta  .Zsunąć halibuta na bok . Szparagi odsączyć i położyć na patelnie obok ryby . Delikatnie podgrzać


Podawać z ziemniakami puree lub z wody obkładając porcje ryby szparagami.


Brak komentarzy: