Bardzo proste danie - co nie zmienia , że bardzo smaczne i wyjątkowo ładnie prezentujące się dzięki kolorowi makaronu .
Czas : 20 minut
Składniki :
25 dag makaronu Dyniowe Tagliatelle
olej orzechowy
1/2 szklanki pestek dyni
sól
pieprz czarny grubo mielony
Przyprawa Zioła Ogrodowe ( lub inna ziołowa ulubiona )
świeża natka pietruszki
świeża mięta
10 dag sera Cheddar
10 dag sera Cheddar
Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron . Ugotować go al dente . Odcedzić .Wrzucić do garnka w którym sie gotował .
W czasie kiedy makaron się gotuje utrzeć na tarce jarzynowej ser
i pokroić zioła . Pestki dyni uprażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni .
Do ugotowanego - gorącego makaronu wlać 4 łyżki oleju orzechowego. Wsypać połowę sera , połowę natki pietruszki i mięty , pestki dyni , szczyptę mielonego pieprzu i przyprawy Zioła Ogrodowe . Wymieszać .
Podawać gorący posypując resztą sera , ziół i skrapiając odrobiną oleju . Można dodatkowo posolić do smaku .
5 komentarzy:
Bardzo proste danie, ale brzmi bardzo smacznie :) Pani Grażyno, gdzie Pani kupiła ten makaron? Pozdrawiam serdecznie
nie spotkałam się jeszcze z tym makaronem, muszę sie rozejrzeć.
a gdzież można zakupić taki dyniowy makaron? I zazdroszczę tego cheddara :))
Pani Grażyno, ja Panią podziwiam, ile Pani robi smakołyków!!!
Pozdrawiam ciepło
Monika
Odpowiadam wszystkim - makaron dyniowy i szpinakowy ( inne też ) kupuję w Delikatesach Alma ( w Realu i Berti też bywają ) - oryginalne włoskie - trochę drogie bo po ok. 15 zł paczka - ale za to dobre . Cheddar też kupuję w Almie ( Realu ) - z tym ,że ja wolę kupić 10 dag oryginalnego angielski lub irlandzki ( ok. 49 zł za kg ) niż ten nasz z Mlekowity .Różnica taka jak między Lazurem a Roquefortem . W sumie wychodzi na to taniej kupić mniej dobrego niż więcej byle jakiego .
Uwielbiam potrawy dyniowe, z dynią itp. :)
Chętnie dodamy bloga do blogów zaprzyjaźnionych :) Będę zaglądac :) Pozdrawiam!
Prześlij komentarz