Kraje anglosaskie nie wyobrażają sobie śniadania bez takich
jajek - ja podaję je na obiad z ziemniakami .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 jajka
4 plastry chudego bekonu ( wędzonki , szynki surowej -
wędzonej - co kto woli )
8 pomidorków koktajlowych
1/6 kostki masła
sól
pieprz mielony
Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć na rumiano i chrupko
plastry bekonu. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Na patelnię położyć
przekrojone na pół pomidorki i lekko opiec .W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuścić masło . Wbić jajka . Posolić
. Popieprzyć . Smażyć pod przykryciem na małym gazie , aż się zetną . Ostrożnie
przewrócić na drugą stronę . Dosmażyć .
Układać jajka sadzone na plastrach bekonu , obłożyć
pomidorkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz