czwartek, 17 listopada 2011

Kotlety wieprzowe mielone - Gyros


Odmiana kotletów mielonych . Smaczne. Proste. Szybkie.


Czas : 30 minut

Składniki :20 dag chudej wieprzowiny ( łopatka, od szynki, karkówka )
                   1 jajko
                  2 łyżki bułki tartej
                  1 łyżka Przyprawy  do Grosa Kamis
                  1 łyżeczka sosu sojowego
                  2 cebule
                  3 łyżki oliwy
                  1 łyżka masła
                  mąka

Mięso zmielić ( najlepiej na grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 4 małe  kotlety i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem i smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć  pod przykryciem ( można skropić wodą by szybciej się dodusiły ). Na osobnej patelence usmażyć na złoto usiekaną w piórka cebulę . Kotlety podawać obłożone usmażoną cebulą .
Jeśli ktoś woli duże kotlety może oczywiście zamiast 4 małych zrobić 2 duże i smażyć je odpowiednio dłużej ( jak zwykłe mielone ).



Brak komentarzy: