Odmiana kotletów mielonych .
Smaczne. Proste. Szybkie.
Czas : 30 minut
Składniki :20 dag chudej wieprzowiny ( łopatka, od szynki, karkówka )
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka Przyprawy do Grosa Kamis
1 łyżeczka sosu sojowego
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
mąka
Mięso zmielić ( najlepiej na
grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę
tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 4 małe
kotlety i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z
masłem i smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć pod przykryciem ( można skropić wodą by
szybciej się dodusiły ). Na osobnej patelence usmażyć na złoto usiekaną w
piórka cebulę . Kotlety podawać obłożone usmażoną cebulą .
Jeśli ktoś woli duże kotlety
może oczywiście zamiast 4 małych zrobić 2 duże i smażyć je odpowiednio dłużej (
jak zwykłe mielone ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz