piątek, 18 listopada 2011

Kluski serowe z sosem jabłkowym


Klasyczne leniwe podane trochę inaczej . Pomysł na udekorowanie podpatrzyłam na bloogu Trufli –,,Trufla i jej kuchnia ,,- ona dekorowała tak kopytka – ,,Rumianki ziemniaczane ,,


Czas : 30 minut

Składniki ;

20 dag sera Piątnica
1 jajko
1 – 1 ½  szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki masła
1 jabłko
2 łyżki galaretki jabłkowej ( lub musu jabłkowego słodzonego )

Ser , mąkę ( ilość mąki zależy od wilgotności sera ), jajko i szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto .Podzielić je na 14 części . każdy kawałek uformować w kulkę , rozpłaszczyć ją , w środku placuszka zrobić palcem niewielki dołek , a wokół niego zaznaczyć wykałaczką ,,promyczki,,. Gotować kluski na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .W czasie gotowania klusek na patelni rozgrzać masło, włożyć na nie utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłka i galaretkę jabłkową .Dusić 3 minuty. Podawać kluski ułożone na sosie jabłkowym kładąc dla dekoracji na środek każdej kluski kleks ciemnego dżemu .

Brak komentarzy: