Klasyczne leniwe podane trochę
inaczej . Pomysł na udekorowanie podpatrzyłam na bloogu Trufli –,,Trufla i jej
kuchnia ,,- ona dekorowała tak kopytka – ,,Rumianki ziemniaczane ,,
Czas : 30 minut
Składniki ;
20 dag sera Piątnica
1 jajko
1 – 1 ½ szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki masła
1 jabłko
2 łyżki galaretki jabłkowej (
lub musu jabłkowego słodzonego )
Ser , mąkę ( ilość mąki zależy
od wilgotności sera ), jajko i szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto
.Podzielić je na 14 części . każdy kawałek uformować w kulkę , rozpłaszczyć ją
, w środku placuszka zrobić palcem niewielki dołek , a wokół niego zaznaczyć
wykałaczką ,,promyczki,,. Gotować kluski na osolonym wrzątku 3 minuty od
wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .W czasie gotowania klusek na patelni
rozgrzać masło, włożyć na nie utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłka
i galaretkę jabłkową .Dusić 3 minuty. Podawać kluski ułożone na sosie jabłkowym
kładąc dla dekoracji na środek każdej kluski kleks ciemnego dżemu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz