piątek, 18 listopada 2011

Zupa rybna z kalarepką


Delikatny smak zupy rybnej doskonale pasuje do smaku kalarepki . I znów jak to u mnie zestawienie smaków powstało zupełnie przypadkiem - gotowałam zupę rybną na warzywnym smaku wrzucając wszystko co jest w domu .Było pół kalarepki . Okazało się to strzałem w dziesiątkę .




Składniki :

30 dag białej ryby np.  halibuta
1 marchewka
1/2 kawałek kalarepki
1/4 białej części pora
kawałek pietruszki
kawałek ogórka
sól
pieprz grubo mielony
szczypiorek
1 suszony listek Kafiru
garść cienkiego makaronu ryżowego ( nitki )
2-3 ziemniaki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 kostka bulionu warzywnego
maggi


Halibuta umyć . Warzywa i ziemniaki umyć .

Pokroić ziemniaki w kostkę ,marchewkę w plasterki ( można ozdobnie powycinać ) ,ogórek w słupki ,por w pół plasterki ,kalarepkę w pól plasterki,pietruszkę w drobną kostkę . Włożyć wszystkie warzywa razem z rybą go garnka . Dodać kostkę bulionową ,  listek Kafiru  .


Zalać wodą - (  ok. 4 szklanek ) i gotować 30 minut .

Wyjąć rybę .

Obrać ze skóry , ości i kręgosłupa , a białe mięso podzielić na kawałki .

Makaron ryżowy wrzucić do zupy i przykryć na 10 minut .Włożyć łyżkę masła i poczekać aż sie rozpuści .  Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka .Wymieszać . Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym , maggi .
Na talerzach posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub pokrojoną natką pietruszki .

Brak komentarzy: