poniedziałek, 28 listopada 2011

Kurczak w gruszkowo-jabłkowej potrawce


Owocowa odmiana w klasycznym sposobie na potrawkę .  Delikatny. Bardzo smaczny .

Czas :1 godzina

Składniki :
3-4  pałeczki  z kurczaka ( lub górne części udek )
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pory
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
cukier
½ litra wody
1/2 gruszki
1/2 jabłka



Umyć i osuszyć mięso z kurczaka .Obrać  warzywa. Ułożyć w garnku mięso , warzywa  , liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą . Lekko osolić .

Gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa.

Wywar przecedzić . Gruszkę i jabłko obrać - usunąć gniazda nasienne - utrzeć  . 

Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny .
Dodac kilka łyżek bulionu.


Rozpuścić masło i włożyć utarte owoce - chwilę smażyć , wsypać na nie mąkę .

Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .

Mięso obrać od kości  i ze skórek ( lub zostawić całe pałeczki  wedle upodobania ),

włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem gotowanym na bulionie np z szafranem lub kurkumą  i dobraną smakowo surówką ( np. sałata z gruszką .

1 komentarz:

vena7 pisze...

pychotka- pozdrawiam serdecznie