O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

czwartek, 17 listopada 2011

Maryna gotuj pierogi !!!

A wszystko znowu przez wspominki . Robiłam porządki w starych zdjęciach . Oczywiście nie da się zrobić metodą ułuż- zamknij . Przy okazji zaczyna się : ,, o popatrz jak Babcia była śmiesznie uczesana " , albo ,, a tu to Marek czy Jędruch bo nie pamiętam ? " . Trafiłam na zdjęcia , które przysyłała siostra Babci -Ciocia Stacha z USA w latach 60-tych . Ale to były zdjęcia ! Polaroidy ( co już samo w sobie było oszołomieniem ) a do tego na tle taaakiego samochodu ( jakim cudem zwykły emigrant może mieć domek i auto ) .Ale nie o tym chciałam .Ciocia Stacha miała 2 nastoletnie wnuczki Marysię i Anię . Marysia jak by to delikatnie ująć była przy kości ( podobno od pierogów , które uwielbiała ) . W końcu zaczęła dietę - zeszczuplała i zrobiła się z niej ,, laska " - ale w rodzinie i tak wszyscy wołali za nią Maryna gotuj pierogi co ją strasznie denerwowało i odpowiadała Maryna nie je pierogi .


Obśmiałyśmy się przy tych zdjęciach jak norki . Potem przypomniał mi się Tomasz Szwed i jego piosenka ,, Twoje pierogi " .I już nie było wątpliwości co będzie na obiad .




 Proste pierogi z gotowanym drobiem 


Delikatne pierożki - robię gdy zostaje mi mięso kurczaka po ugotowaniu zupy( można zrobić nawet z porcji rosołowych - odrzucić tłuste skóry , a mięso dokładnie obrać ).

Czas :1 godzina

Składniki

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy
Sól
Pieprz mielony
10 dag boczku wędzonego parzonego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku



-przygotować farsz mieląc mięso


i doprawiając je solą i pieprzem mielonym 

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .

Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką krążki )

-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka


-układać na wysypanej mąka tacce

-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia

-wyjmować łyżką cedzakową -przestudzić pierogi

Boczek pokroić w drobną kostkęi usmażyć na rumiano na oleju .


Zdjąć łyżką cedzakową skwarki i odłożyć na bok . Na patelnię dodać masło .Rozgrzać tłuszcz i partiami podsmażyć na nim pierogi tak by lekko się zrumieniły.


Podawać pierożki okraszone tłuszczem ze smażenia , posypane skwarkami i szczypiorem.


Posypuję szczypiorem bo doskonale komponuje się z delikatnym mięsem gotowanego drobiu ,

a do tego czysty czerwony barszczyk  lub surówka .




2 komentarze:

Duś pisze...

pysznie wygladają, uwielbiam takie pierożki

Anonimowy pisze...

Grażynko aż mi się zachciało tych pierożków tak pysznie wyglądają, że prawie czuję ich zapach.